Рекордите на“Гинес“ и др.

 

 

                                           Рекордите

 Малайзиец постави световен рекорд за целувки с кобра

Бивш фермер успя да дари смъртоносното влечуго с 51 целувки за 3,01 мин

33-годишният малайзиец Шахими Абдул Хамид (Shahimi Abdul Hamid) постави световен рекорд по брой целувки с кралска кобра. В присъствието на неколкостотин зрители в казино в Куала Лумпур, за 3 минути и 1 секунда Хамид успял да целуне отровното влечуго 51 пъти, съобщава France Presse.

Предишният рекорд за необичайните и смъртоносно опасни интимни отношения с отровната змия принадлежеше на американеца Гордън Кейтс (Gordon Cates), който през септември 1999 г. дари кобра с 11 целувки без да му се засича време.

Докато предишния рекордьор бил въоръжен с метален прът, с който да се пази от атаките на змията, бившият фермер от Малайзия решил да усложни задачата си, разправяйки се с раздразненото влечуго с голи ръце. В качеството на любима на Хамид била използвана 10-килограмова кралска кобра, дълга 4,6 м. Ухапването от кралска кобра в 75% от случаите е смъртоносно и убива дори индийски слон за 3 часа.

Наличието на отровни зъби у влечугото било предварително потвърдено от присъстващия на опита за рекорд професор по медицина от Университета на Малая, д-р Йекшам Отман (Ieksham Othman). С направеното от мен доказах, че при достатъчно желание и упоритост, човек може да се противопостави на дивата природа, заявил след спиращото дъха изпълнение Шахими Абдул Хамид, чието рекордно постижение било удостоверено със сертификат от заместник-министъра на младежта и спорта на Малайзия Лиу Тьонг Лай (Liow Tiong Lai). Хладнокръвният малайзиец ще кандидатства с постижението си за вписване в Книгата на рекордите Гинес.

42 год. Тони Райт издържа 11 денонощия без сън, доказвайки своя теорияЖител на окръг Корнуол на югозапад в Англия победи световния рекорд по непрекъснато бодърстване, съобщи BBC News. Той издържа без сън 11 дни и 11 нощи. Както заяви 42- годишният Тони Райт, той се е решил на експеримента, за да разбере как реагира човешкият организъм на липсата на сън. По неговите думи, дясното и лявото полукълбо на мозъка имат нужда от различно количество сън и, натоварвайки ги поред, може да се намираш в тонус достатъчно дълго време.
Предишният рекорд е записан в Книгата на Гинес през 1964 година, когато американецът Ренди Гарднър издържа без сън 264 часа. След това представителите на Гинес заявиха, че повече няма да регистрират опити за подобряване на този рекорд, тъй като те биха представлявали заплаха за човешкото здраве.
Райт, обаче, твърди, че се чувства добре, макар и да е много изморен. В хода на експеримента той се е борил със съня, като играл на билярд и зареждал своя он-лайн дневник. Освен това, диета от сурови продукти му е помогнала да се справи с умората. Най-тежката част от експеримента, според него, е бил фактът, че се е наложило цялото това време да прекара в едно помещение, където е бил наблюдаван чрез камери денонощно.

 

Пилотът движещата се мебел, който постави рекорда за Книгата на Гинес, бе определен с благотворителен търг в eBayАнгличани счупиха световния рекорд в категорията „най-бърза мебел“, след като успяха да развият с меко канапе удивителната скорост от 92 мили/час (около 148 км/ч. на писта в Лестършир (Leicestershire). „Пилотът“ на уникалния болид, градинарят Марек Туровски (Marek Turowski) си спечели правото да застане зад кормилото и да направи рекордния опит за попадане в Книгата на рекордите „Гинес“, спечелвайки наддаване в eBay с предложение от 1 400 паунда.

Печалбата от благотворителния търг ще отида за финансиране на Фондацията за изследвания на смъртността при новородените (Foundation for the Study of Infant Deaths, FSID).

Поставилият рекорда Туровски, споделя, че карането на дивана при тази висока скорост се оказало доста неприятно изживяване той усещал всяка неравност на асфалта и имал усещането, че диванът всеко момент ще излети и ще се разбие край пътя. В Книгата на рекордите постижението ще бъде вписано на името на компанията-собственик на возилото интернет-магазина за обикновени „безмоторни“ дивани Sofa.com. Те го поръчали от друга лондонска фирма Cummfy Banana на тунинг-специалиста Ед Чайна (Edd China), специализирана именно в създаването на „моторни мебели“, които след това се дават под наем на търсачите на силни усещания. На Cummfy Banana принадлежеше предишния рекорд за скорост на подвижна мебел. През 1998 г. техният диван „Casual Lofa“ успя да развие скорост от 140 км/ч., уточнява Independent Online.

Диваните, леглата, фотьойлите, ваните и останалата „летяща“ покъщнина, предлагана от Cummfy Banana, всъщност са преработени автомобили или мотоциклети. Така например, рекордьорът от 1998 г. всъщност е класически Mini Cooper с 1,3-литров двигател с мощност 65 к. с. В дивана са „скрити“ шофьорски седалки и всички традиционни средства за управление на возилото кормило, педали, трансмисия и скоростна кутия. Най-ценното в случая е, че ползването на подобни „мебели“ е напълно законно и разрешено от органите за движение по пътищата във Великобритания.

Източник: bgfactor.org

Мексикански таксиметров шофьор е решил да влезе в Книгата на рекордите на Гинес, изяждайки наведнъж най-голямото количество люти чушкиТаксиметровият шофьор Мануел Кирос си докарва допълнително пари в почивните дни на пазарите в столицата Мексико сити, приемайки залози от невярващи хора, че може да изяде наведнъж 15 чушки от най-лютия сорт абанеро. Мексиканците са наследили своята любов към лютото от ацтеките и добавят тези чушки нарязани на малки резенчета в много храни. Но сортът абанеро има една особеност: той е толкова лютив, че може да причини изгаряния, оставяйки червени болезнени рани.

Таксиметровият шофьор е открил необичайната си способност още в детството и от 10-годишен припечелва пари по този начин. Най-голямата сума, която съм получавал за този трик, е 2000 долара по телевизията. Във вечерно предаване, посветено на куриозните случаи, демонстрирах своите способности и те веднага ми платиха тези пари, а самото предаване повториха няколко пъти, споделя Кирос.

Въпреки че печели повече от поглъщането на люти чушки на пазарите, той не смята да зарязва основната си работа като таксиметров шофьор. Наскоро Кирос реши официално да регистрира световен рекорд по изядено наведнъж количество люти чушки, независимо от техния сорт. Проблемът е, че все още не може да намери организатори на шоуто, но все пак е започнал преговори с представители на Книгата на рекордите на Гинес.

Плувец, който е преплувал Ян Дзъ, Мисисипи и Дунав, ще опита да стане първият човек, плувал по цялата дължина на Амазонка.Мартин Щрел, познат като човека риба, планира да изплува близо 5400 км. от Перу до Бразилия, въпреки опасностите по трасето. Най-голямата река в света е дом на пирани и крокодили. Щрел признава, че има рискове, но това е негова мечта. По пътя го очакват много капани отровни сладководни скатове, акули, пирани, анаконди, бързей, водовъртежи и приливи и отливи. Но Щрел гледа философски.

Пред Би Би Си той сподели: Загрижен съм, разбира се, но ако мисля за тези неща, никога нямаше да скоча във водата. Запитан за рибата нож, която влиза в тялото през пениса и може да бъде отстранена само хирургически, плувецът остава непоколебим: Никога не уринирам директно във водата, а винаги в плувките си. Той изрази увереност, че всичко ще мине по план заради най-щателното планиране и подкрепата от страна на неговите помощни екипи. Над 45 души, сред които лекари и треньори, ще го придружават през Перу и Бразилия.

Щрел планира да приключи плуването си след 70 дни, което означава, че ще изминава по около 85 километра на ден. Ако успее, той ще може да прибави и това завоевание към останалите си рекорди. Щрел вече е вписан в Книгата на Гинес като първия човек, преплувал Дунав, Ян Дзъ и Мисисипи.

Момичето от Вътрешна Монголия ще пробва да постави рекорд по ядене на земя, ще ползва парите за благотворителностЖителка на отдалечените райони на Северен Китай смята да влезе с необичаен рекорд в Книгата Гинес, като ще се опита в продължение на 2 месеца да яде само пръст. Агентът на момичето от автономния регион Вътрешна Монголия е влязъл в контакт с офиса на Книгата на рекордите в град Шенянг и е уточнил, че изпитанието ще започне през април.

Младата китайка със завързаното име Вукибалакикиге (Wuqibalaqiqige) станала известна за пръв път миналата година, когато странните й кулинарни вкусове били отразени от китайските телевизии в Хунан, Анхуй, Пекин и Шанхай, а впоследствие историята й стигнала чак до Япония и Южна Корея.

Сега Вукибалакикиге смята, че храносмилането й вече се е приспособило към пръстта и не изпитва нужда от нормална храна, тъй като земята, която консумира е изключително вкусна. Тя ще използва способностите си за благотворителна кампания, за събирането на средства за хора, страдащи от необичайни болести. Вукибалакикиге вече помогнала на жена, страдаща от инсомния повече от 10 години.

7-годишният Шон Макнейр e успял да събере и подари 237 плюшени играчкиНай-голямата сбирка от плюшени играчки в света – 2300 плюшени мечета, лъвчета и други играчки, предназначени за деца в неравностойно положение, влезе в Книгата на рекордите Гинес, съобщи Франс прес.

Събирането бе организирано от американското сп. National Geographic Kids, което поискало от читателите си да му изпратят различни нови плюшени играчки.

Играчките ще бъдат раздадени на бедни деца за Коледа от фондацията „Тойс фор тотс“, раздала миналата година 18,5 милиона играчки на 7,5 милиона деца.

7-годишният Шон Макнейр получи благодарствен диплом, защото е донесъл най-много играчки за инициативата. Като организирал събиране в училището си в квартала, той успял да събере 237 плюшени играчки. Радвам се, че много деца ще бъдат щастливи, довери малкият Шон, който живее в Нюбърг в щата Ню Йорк.

Елхичката е вписана в „Книгата на рекордите на Гинес“Семейство от графство Уилтшир, Великобритания, използва едно и също изкуствено коледно дръвче вече 120 години, съобщи Прес асосиейшън.

Коледното дърво на Джанет Паркър е високо 35 см. То й е подарено от леля й Лу през 1940 г. Тя самата го купила през 1886 г. Тогава то струвало 6 стари пенса (2,5 пенита).

Елхичката е вписана в „Книгата на рекордите на Гинес“ като най-старото изкуствено коледно дърво в света. То е използвано всяка година, откакто е купено.

Дължината на отсечката е 3,65 км.

Китайски еквилибрист иска да стане първият човек, преминал пеша Месинския пролив. Ако номерът бъде реализиран, той ще стане най-дългата разходка по въже в историята.

Ахдили Усеур, който е на 37 години, е известен със смелите си изпълнения на въже над Ниагарския водопад и планински дефилета. Този път той иска да мине над пролива между Сицилия и континентална Италия.

Опитът е планиран за след около една година. За целта над пролива ще бъде опънато въже между стълбове в Калабрия и Сицилия. Дължината на отсечката е 3,65 км. Това ще е първото зрелищно изпълнение за китайския еквилибрист, откакто миналата година заради скъсване на въже той падна от 100 м. в Шанхай и получи множество счупвания.

Адхили, чието семейство се занимава с акробатика от 400 години, е уверен в успеха си, въпреки че в пролива често духат силни ветрове. Той твърди, че ако въжето издържи, ще успее.

Френски готвач вдигна най-високия шоколадов небостъргач
6,4-метровият небостъргач от чист черен шоколад, бе представен в центъра на Ню Йорк

Френски главен готвач постави нов световен рекорд, построявайки най-високата скулптура от шоколад. На майсторът на кулинарията Ален Роби (Alain Roby), били нужни около 30 часа за издигането на своето 6,4-метрово творение, направено от чист черен шоколад, съобщава ITV News.

Шоколадовият небостъргач тежи точно 1036,46 кг., и въпреки че бе представен на сладкарско изложение в Ню Йорк, не прилича на нито един от известните небостъргачи в Голямата ябълка. Роби, който работи в хотел Hyatt в Чикаго, посочва, че неговата сграда не е копие на никой конкретен небостъргач. Има малко от Rockefeller Center, малко от Empire State Building и нещичко от Chrysler Building, така че всичко е малко смесено, но целта ми наистина беше височината и мисля, че се справих, коментира Роби.

Сладкият строеж бе вдигнат специално за изложението в знаменития централен нюйоркски магазин за играчки FAO Schwarz. Каква ще е по-нататъшната съдба на шоколадовите сгради, кога и къде ще бъдат изядени, не става ясно. Представители на Книгата на рекордите Гинес вече са направили съответните измервания на скулптурите.

Американец отгледа 681.3-килограмова тиква
САЩ организират различни състезания по отглеждане на тикви

Всяка година през есента, малко преди любимия американски празник Хелоуин /нощта на 31 октомври срещу 1 ноември/ в САЩ организират различни състезания по отглеждане на тикви. Тази година не прави изключение. В щата Род Айлънд бе поставен и рекорд – 40-годишният фермер Рон Уолъс отгледа 681,3-килограмова тиква, съобщиха ИТАР-ТАСС и АФП.

Предишният рекорд принадлежи на фермера Лари Чекон от щата Пенсилвания. Неговата тиква-гигант миналата година е тежала 666,3 кг. Рон Уолъс сподели пред репортери, че за да се получи такова огромно растение, семената трябва да бъдат посадени навреме и да се полагат добри грижи за растението. Освен тези общи приказки обаче фермерът, както впрочем и предишни рекордьори, не е разкрил тайните си.

Знае се само, че тиквата е била поливана обилно по няколко пъти на ден с топла, но не гореща, вода. За да се получи гигантско растение, което да се бори за шампионска титла, е нужно на корена да се изливат по стотина литра вода на ден. Специалистите подчертават, че в никакъв случай не бива да се използват големи количества изкуствени или естествени торове.

Постижението ще бъде внесено за обсъждане в комисията за рекордите на Гинес

Какво ли не правят хората, за да попаднат на страниците на световно известната Книга на рекордите Гинес. Понякога те дори рискуват живота си.

Сред безразсъдните смелчаци е и укротителят на змии от Тайланд Кхум Чаибуди. Пред изумените погледи на публиката в град Патая, южно от Бангкок, той целунал 19 кралски кобри.

Смелият тайландец влязъл в терариума с отровните влечуги и по ред впил устни в устата на всяко от тях.

Стряскащото зрелище протекло под бдителните погледи на други змиеукротители, готови да се притекат на помощ на другаря си, ако някоя от кобрите неправилно изтълкува добрите намерения на Кхум Чаибуди. На дежурство била и бригада лекари с набор от противозмийски ваксини, но всичко преминало без инциденти.

Шоуто организирал патайският музей „Ако щете вярвайте, ако щете не“. Постижението на Кхум Чаибуди ще бъде внесено за обсъждане в комисията за рекордите на Гинес. Предишният световен рекорд е от 1999 г. на американец, който целунал 11 отровни змии.

 

 

 

Ирландец спечели световното първенство по отваряне на стриди

Победителят Майкъл Моран успя да отвори 30 стриди за 2,5 минути

Собственикът на ресторант, ирландецът Майкъл Моран спечели световното първенство по отваряне на стриди, което се състоя в Голуей, на западното крайбрежие на Ирландия, съобщи РИА „Новости“. В шампионата се включиха няколко десетки участници, които трябваше пред международно жури да отворят правилно черупките на стриди с диаметър над 76 милиметра.

Състезанието се проведе в рамките на прочутия Фестивал на стридите на Гинес – едно от най-зрелищните шоута в света. Победителят Майкъл Моран успя да отвори 30 стриди за 2,5 минути. Умението да обработва стриди му е семейна черта.

Бащата на Майкъл два пъти е печелил първенството през 70-те години на миналия век. Той продължава да е автор на рекорда по скорост – 30 стриди за минута и половина.

Най-старата жена в света живее не в САЩ, а в Русия

 

 

 

Според паспорта й, Сархат Рашидова е с цели 15 години по-възрастна от сегашната рекордьорка-американка

Според Книгата на рекордите Гинес, най-възрастната жена на планетата е 116-годишната американка Елизабет Болдън от Мемфис, Тенеси. Според регистрите на руското Министерство на вътрешните работи обаче, в Дагестан живее рускиня, която с пълно основание може да кандидатства за това звание, съобщава местното издание Новие Известия.

Кавказката дълголетница се нарича Сархат Рашидова. Тя живее в дагестанския планински аул (кавказко селище, б.пр.) Верхний Зидян и според документите й за самоличност, е по-стара от американската рекордьорка с цели 15 години! Според местната служба за паспортна регистрация, Рашидова е родена през 1875 г., докато Болдън се появява на бял свят едва през 1890 г.

Преклонната възраст на рускинята се потвърждава от паспорта й, издаден преди 3 години от Дербентското Управление на вътрешните работи. Според началникът на милицията в Дербентски район, Магарам Нурмагомедов, документите на старицата, която той познава от 40 години, са напълно изрядни и не става въпрос за грешка. Отначало и аз не повярвах. Знаех, че е стара, но не и че е чак толкова възрастна. Познавям я от 40 години и външността й почти не есе променила за това време, разказва пред журналистите Нурмагомедов.

През целия си живот, Сархат Ибрахимовна Рашидова, живяла в планинския аул. Въпреки напредналата си възраст, самотницата, чийто мъж починал още през 50-те години на миналия век, държи малкото си стопанство чисто и подредено. На бабата помагат малкото останали във Верхний Зидян съседи, а в последно време и внуците и правнуците на покойния й съпруг самата Сархат никога не е имала собствени деца. Няколко пъти роднините й опитали да я вземат при себе си в град Дагестанские Огни, но след известно време тя винаги се връщала в своето село. Оставала съм в града най-много за месец. Там просто не е за мен, разказва старицата.

Що се отнася до тайната за дълголетието й, бабата и сама не знае на какво се дължи то. Разказва, че през дългия си живот никога не е боледувала сериозно и не е пила лекарства. Възрастта й може би се дължи на наследствеността, тъй като в рода й имало много дълголетници. В рода си имаме много такива, дядо ми живя до 100 години. Моят съпруг също живя дълго, спомня си Сархат Ибрахимовна. На въпрос, знае ли кой е управлявал страната, когато тя се е родила, Сархат се усмихва и вдига пръст към небето само Господ знае…

В момента, съгласно Книгата на рекордите Гинес, най-възрастната жена на Земята е чернокожата американка Елизабет Болдън от Мемфис, Тенеси, родена на 15 август 1890 г. в град Съмървил в същия щат. Според официалната информация на редакцията на Книгата на рекордите, хората рядко доживяват до възраст над 113 години и няма достоверни доказателства, някой човек да е надживявал границата от 123 години. За сравнение, най-старият мъж на планетата, според Гинес, е пуерториканецът Емилиано Дел Торо, който на 21 август т. г. навърши 115 години.

24 души в ‘Запорожец’ – нов рекорд

Миналата година в такава кола се побраха 20 души

Двайсет и четири младежи успяха да се напъхат в автомобил „Запорожец“ от първия модел. Така бе поставен нов рекорд на вместимост на мини-машината ЗАЗ-965, която често наричат „Гърбавия Запорожец“.

Миналата година в такава кола се побраха 20 души. При днешния рекорд теглото на 24-а пътници бе общо 895 кг.

Постижението бе установено в Лвов на изложба на стари автомобили от Украйна, Полша и Германия.

Нови рекорди за най-дълги нокти и най-високата прическа на планетата

7,51-метрови нокти и 62,4 см издигната коса са новите най-добри постижения

Американците Лий Редмънт и Арън Стъдам са новите титуляри на рекордите на Гинес за най-дълги нокти и най-висока прическа на планетата, съобщи Ройтерс. Лий Редмънт е започнала да отглежда 7,51-метровите си нокти преди 27 години.

Всеки ден тя ги поддържа много старателно, за да са в отлично състояние – почиства ги с четка за зъби, потапя ги в зехтин и ги покрива с укрепващ лак.

Тя обаче се е зарекла през ноември да ги отреже, защото с тях й е трудно да се грижи за съпруга си, който е болен от Алцхаймер. Ноктите не й пречат да го бръсне всеки ден, но трябва да внимава как спи, за да може те да висят от леглото.

Арън Стъдам, който е на 17 години, предизвиква фурор сред девойките с мохиканската си прическа, която се издига на 62,4 см. Косата му е пораснала толкова за 6 години. Той не я реше по този начин всеки ден, но когато го прави, са му необходими поне 45 мин. Първо я напръсква с лак, а след това я издухва със сешоар.

Организираха Ден на рекордите във Виена

Около 3800 двойки се целуваха 30 секунди край голямото колело в парка Пратер

Хиляди хора се опитаха да подобрят странни рекорди, като например по най-големия брой целувки в света, най-големия „концерт“ с клаксони и най-бързия SMS в рамките на инициативи, организирани в прочутия виенски Пратер, предаде Франс прес.

В програмата на Деня на световните рекорди бяха включени над 20 инициативи, състояли се пред представители на Книгата на рекордите на Гинес, а това само по себе си е световна премиера, заяви Александър Щромайер, шеф на фирмата Zoom Entertainment, която е организаторка на събитието. 22-годишният швейцарец Марко Хорт подобри собствения си световен рекорд, като постави в устата си 264 сламки, всяка с диаметър 6,4 мм.

Около 3800 двойки се целуваха 30 секунди край голямото колело в парка Пратер, но броят им бе далеч от световния рекорд – 5879 двойки. Най-високият човек в света – китайцът Бао Сишун /2,36 м/, поканен специално за събитието в австрийската столица, раздаде много автографи. Около 10 000 души, сред които много семейства с деца, посетиха празника, оповестиха организаторите. Щромайер не крие амбициите си относно това събитие, организирано с помощта на много спонсори в партньорство с градските власти.

Идеята ми хрумна преди 4 години, каза той. Оттогава събирах финансови средства. Ако събитието е предизвикало интерес, ще го организираме отново догодина във Виена, а може би и в други градове на Европа, допълни Щромайер. Денят на рекордите приключи с голям валс с участието на стотици двойки.

Бразилец иска да постави рекорд за опулени очи

Според него това е лесен начин да се изкарват пари

Бразилец се надява да бъде вписан в книгите за рекорди за способността да опулва очите си, съобщи Прес асосиейшън. Клаудиу Пинту, който е на 48 години, може да извади очите си до 95 процента от орбитите им.

Той се е подлагал на различни прегледи и според лекарите постижението му е уникално.

Необичайната способност осигурява прехраната на мъжа. Той често я демонстрира в представления. Според него това е лесен начин да се изкарват пари. Много хора са склонни да платят, за да видят как нечии очи изскачат с 4 см напред.

Най-тежкият човек в света тежи 550 кг.

През юни беше съобщено, че човекът е отслабнал с „невероятните“ 90 кг

Нали не си мислите, че мъжете се интересуват само и единствено от секс и не се впечатляват от друго,Мексиканецът, който в началото на годината тежеше 550 кг и вероятно е най-тежкият човек в света, скоро ще бъде опериран в Италия.

Мануел Урибе, който е на 40 години, е на легло от 5 години.

Той не може да стои на краката си, а за да стигне до Модена ще трябва да му бъде осигурен специален самолет. Лекари от италианския град са му предложили да му направят безплатно специална операция, която да намали теглото му. За целта поликлиниката на Модена трябва да подготви специална хирургическа маса и да приспособи необходимите инструменти.

През юни беше съобщено, че мексиканецът е отслабнал с 90 кг. Оттогава обаче той няма подобрение. В такива случаи хирургията е единственото решение. До 22-годишна възраст Урибе е тежал 130 кг. След това нещо е отключило кошмарното напълняване. Случаят озадачава лекарите, защото холестеролът и кръвната захар на пациента са нормални въпреки огромното затлъстяване, а сърцето работи нормално.

Д-р Джанкарло Бернардирис ще посети отново Урибе, за да го прегледа през септември. Тогава той ще вземе окончателно решение за операцията. Д-р Бернардирис планира да му направи байпас, с който храната ще преминава през стомашно-чревния тракт по-бързо.

Операцията ще продължи 4-5 часа. Точното тегло на Мануел Урибе не е сигурно, защото той не се е мерил на кантар. Лекарите изчисляват вероятните му килограми с измервания с метър. Рекордът за най-тежък човек в света принадлежи на Джон Брауър Минок, починал на 40 години в Сиатъл през 1983 г, след като достигнал 635 кг.

50-метров хот-дог е най-дългият сандвич в книгата на рекордите на Гинес

За да бъде отчетен рекордът хот-догът е бил вдигнат във въздуха от 120 човека

На улицата, един обикновен хот-дог се прави за около 10 минути. За рекорд на Гинес са нужни 50 метра хлебче, 50 метра кренвирш и 2 часа и половина печене.

Още в ранни зори, 20 пекари се заловиха да приготвят най-дългия хот-дог в света. Така, Асоциацията на пекарите в Токио отпразнува 50-тата си годишнина.

Направата на сандвича изисква кренвирша и питката да се пекат успоредно в пещ, дълга метър и половина. Кулинарното чудо се подправя с 10 килограма кетчуп и горчица. Хот-догът беше вдигнат във въздуха от 120 души, за да се зачете рекорда на Гинес. По-късно вечерта, пекарите разрязаха 50-метровия гигант като основно ястие на партито.

Автомобил-амфибия постави рекорд за преплуване на Ламанша

Швейцарският Rinspeed Splash измина 36-километровото разстояние за 1,33,47 ч.

Швейцарският автомобил-амфибия Rinspeed Splash влезе в Книгата на рекордите Гинес, преплавайки Ламанша за 1 час, 33 минути и 47 секунди, съобщава специализираното издание Wheels Magazine. Поставилият рекорда хидромобил бил управляван от президента на компанията-производител Rinspeed Франк Риндеркнехт (Frank Rinderknecht).

По думите на Риндеркнехт, по време на пътуването средна по размери вълна повредила елемент в ходовата част на автомобила и той не могъл да покаже максималните си скоростни възможности на вода. По-бързото преодоляване на дистанцията било възпрепятствано и от тежкия трафик в канала между Франция и Великобритания, който е един от най-натоварените морски пътища в света.

Плаването приличаше повече на гигантски слалом на алпийска писта, като единствената разлика беше, че вместо колчета в снега, трябваше да заобикалям огромни танкери и контейнеровози. Сега Швейцария обаче ще е известна освен с най-вкусния шоколад и с най-бързия хидромобил в света, въпреки че не сме най-мореплавателската нация на планетата, коментира с чувство за хумор Риндеркнехт.

Амфибията Rinspeed била създадена на базата на концепт-кар, представен за пръв път на моторното шоу в Цюрих през 2004 г. При шофиране във вода, под автомоббила се отварят подводни криле, които му помагат да развие голяма скорост на около 60 см. над водата. Машината се задвижва от 2-цилиндров двигател с мощност 142 к. с. при 7000 об./мин. Максималната скорост на Rinspeed Splash на вода е 80 км/ч. Уличните възможности на Splash също не биха посрамили собствениците й 825-килограмовият автомобил достига максимална скорост 200 км/ч. и ускорява от 0 до 100 км/ч. за завидните 5,9 сек!

Продадоха бутилка текила за $225 000

Продадената бутилка е направена от злато и платина и се казва Aztec Passion Limited Edition

Мексиканската компания Текила Лей, произвеждаща текила, обяви, че е продала бутилка от алкохолното питие за 225 000 долара. Обикновена бутилка текила струва средно 10 долара.

Това наистина е уникална бутилка текила и нашият клиент, американски колекционер, ще я прибави към впечатляващата си колекция от напитки, заяви директорът на компанията Фернандо Алтамирано.

Името на купувача се пази в тайна. Продадената бутилка е направена от злато и платина и се казва Aztec Passion Limited Edition. Алтамирано съобщи, че компанията се е свързала с издателите на книгата на рекордите Гинес, за да регистрира най-скъпо продадената бутилка спиртна напитка.

Приготвиха най-голямата черешова торта в света

За изготвянето на огромния десерт са използвани 5 600 яйца

С тегло три тона, десет метра диаметър и площ от 80 кв.м., това е най-голямата черешова торта в света, твърдят създателите й. Тя e представена в югозападния германски град Руст.
За изготвянето на огромния десерт са използвани 5 600 яйца, 700 литра крем, 800 кг череши и 120 л. черешов ликьор. Сладкишът ще се нареже на 16 000 парчета и ще се продава в търговската мрежа.

Организаторите, които желаят творението да го впишат в книгата за рекорди Гинес, смятат събраните пари от продажбата да ги дадат за операции на деца със сърдечни малформации.

Един милион уеб-художници рисуват обща картина в Интернет

Организаторите твърдят, че платното ще е най-голямото произведение на изкуството

Един милион произведения на изкуството ще бъдат слети в една картина чрез Интернет, с благотворителна цел. Уебсайтът One Million Masterpiece кани всеки, който иска, да нарисува картина като използва мишката на компютъра си. Единственото условие е да плати сумата от 3.5 английски лири, за да участва. По този начин проектът се надява да събере 3.5 милиона лири, които ще бъдат дарени на благотворителните фондации Save the Children и Action Aid.

Инициативата започва официално утре, а огромното платно, с размери 80 м на 31 м ще бъде показано в Лондон през юли 2007г.

Организаторите твърдят, че платното ще е най-голямото произведение на изкуството, което ще е компилация на много автори и ще кандидатства за рекорд в Книгата на Гинес. „Проекта използва силата на Интернет да свързва хората чрез един универсален език. Тази картина ще разкаже един милион лични истории като ще разкрие едновременно разнообразието и обикновеността на хората по света“, заяви Пол Фишър, артистичен директор на сайта. Потребителите, които искат да нарисуват своята картинка ще трябва да се регистрират и ще получат инструкции как да създадат своя образ. Те ще могат да променят творението си всеки път, когато решат. Освен това ще могат да разглеждат картините и на другите хора.

В Калифорния живее най-високото куче в света

Изправен, датският дог Гибсън достига 2,10 м височина

3-годишен датски дог от Сакраменто, Калифорния, бе признат за най-високото куче в света и намери заслужено място на страниците на Книгата на рекордите Гинес. Кучето на име Гибсън, получило специална награда и титлата най-високо сред най-добрите приятели на човека, тъй като изправено на задни лапи, ръстът му достига 2,10 м.

Представителите на Книгата на рекордите, долетели в Калифорния специално от Англия, за да регистрират уникалното постижение, съобщава местната телевизия Local6.

Стопанката на Гибсън, Сенди Хол, посочва, че дори и не си е представяла, че питомецът й може да бъде признат за най-високото куче в света. За нея Гибсън е специален подарък. Развъждам датски догове от 1982 г. насам, но никога не съм имала вкъщи толкова едро куче, допълва Хол.

Грузинец издърпа 2 микробуса с ухо в опит за световен рекорд

25-годишният борец Лаша Патарая вече има 2 постижения в Книгата на рекордите Гинес

В центъра на Тбилиси вчера, двукратният рекордьор на Гинес и шампион на Грузия в борбата класически стил, 25-годишният Лаша Патарая (Lasha Pataraia) издърпа с ухо 2 микробуса Форд на феноменалното разстояние от 41,1 м., съобщава France Presse. Грузинецът преодоля дистанцията в опит отново да намери място на страниците на Книгата на рекордите Гинес.

Общото тегло на двете машини, вързани с найлоново въже за лявото ухо на бореца, бе 4,5 тона. Това прави Патарая човекът с най-силни уши в света.

След невероятното си изпълнение, грузинецът се закани пред журналисти да подобри и това си постижение в най-скоро време. Организатор на вълнуващото събитие бе Департамента за младежта и спорта на Грузия и Съюзът за подпомагане на световните рекорди и пътешествията. Видеозапис с постижението на Патарая вече е било изпратено в редакцията на Книгата на рекордите Гинес. Преди 3 години борецът бе вписан в Книгата на рекордите, след като издърпа с уши 1 микробус на разстояние 48 м.

В Малайзия отпечатаха най-голямата книга в света

Илюстрираната история на Саравак е висока 3 м., широка 2,20 м. и тежи 154 кг.

Малайзийски издатели от източния щат Саравак, напечатаха най-голямата книга в света. Гигантското издание Илюстрирана история на Саравак е с внушителните размери 3 м. височина, 2,20 м. широчина (4,40 м. в отворено състояние) и тежи 154 кг. Работата над книгата е продължило 2 години, а отпечатването й е отнело 45 дни.

Заради големите й размери, се наложи 50-те страници на книгата да бъдат съединени и подвързани ръчно, което отне повече от месец, разказва редакторът и издател на уникалната книга Франческа Анг (Francesca Ang) пред The Star.

Книгата, чието издаване е струвало $ 27 000, представлява сборник с висококачествени фотографии на най-живописните забележителности в малайзийския щат, който се слави като място със запазени в естествения им вид древни тропически гори, множество редки видове от флората и фауната, и уникална екосистема. The Pictorial Book – Sarawak вече бе вписана в националната книга на рекордите на Малайзия, като е била подадена заявка за вписването й и в световната Книга на рекордите Гинес.

В продължение на месец, всички желаещи ще могат да разгледат сборника с фотографии на специална изложбена площадка в Туристическия комплекс на столицата на щата, Кучинг, след което изданието ще обиколи всички по-големи градове на Саравак. След мини-турнето си, книгата-великан ще бъде доставена в континенталната част на Малайзия, където ще бъде продадена на публичен търг, средствата от който ще отидат за благотворителни цели.

Досега за най-голяма книга се смяташе сборник с фотграфии, издаден в южноазиатското кралство Бутан. Илюстрованата одисея на последното Хималайско кралство (A Visual Odyssey Across The Last Himalayan Kingdom) е с дължина 2,10 м. и широчина 1,5 м.

Най-големият оризов кекс е претендент за рекордите на Гинес

Жителите на северния филипински град Кандон са изпекли най-големия в света оризов кекс предаде националната информационна агенция ПНА

Кексът тежи 2547 кг. Той е изработен от 45 души, които са изразходвали за тази цел 2000 кокосови ореха и 1200 кг. кафява захар. На тържествената церемония по тегленето, на която присъстваха 10 хиляди жители на града, а също така и много туристи, всички бяха почерпени.

Кметът на Кандона Алън Сингсон официално се е обърнал с молба тяхното постижение да бъде внесено в Книгата на Гинес. Изпеченият от филипинците кекс е с цели 450 кг по-тежък от приготвения през март 2002 г. в японския град Ниигата, на който е принадлежал предишния рекорд.

15-годишен ще покорява Еверест

Настоящият рекорд принадлежи на Минг Кипа, която покори Еверест на 24 май 2003 г. на възраст 15 години и 9 месеца

15-годишен австралийски ученик ще се опита следващия месец да покори връх Еверест откъм Тибет и с това да запише името си като най-младият човек в света, изкачил се на най-високата точка на Земята. Крис Харис, който през април ще бъде на 15 години и 3 месеца, ще атакува върха заедно с баща си.

Настоящият рекорд принадлежи на Минг Кипа, която покори Еверест на 24 май 2003 г. на възраст 15 години и 9 месеца. Властите на Непал забраниха преди 5 години на лица под 16 години да участват в екпедиции и това е причината Харис и баща му да катерят върха откъм Тибет.

Направиха над 600-метрова мартеница

Мартеницата се прави от началото на февруари

Над 600-метрова мартеница изработиха жителите на Айтос. В момента тя е разпъната на централния площад в града от над 200 деца. С нея градът ще кандидатства в книгата на рекордите Гинес, предаде БГНЕС.

Пълните характеристики на мартеницата се установяват на място от специалисти на фирма SGS Сотиров Бургас, за да се издаде сертификат за участие. Мартеницата се прави от началото на февруари.

В изработването са се включили ученици, учители, родители, баби и дядовци, обществени организации.

126-годишна бразилка иска да бъде обявена за най-старата жена на света

Бабата дори разполага с документи, доказващи рождената й дата 28 февруари 1880 г.

Мариа Оливиа да Силва, която празнува 126-тия си рожден ден днес, иска да бъде обявена за най-старият човек на света, съобщи АФП, като цитира ежедневника О Естадо се Сао Пауло. Преди две години дълголетницата бе вписана в Ранк Бразил бразилският еквивалент на книгата Рекордите на Гинес.

За щастие, Мариа разполага с документи, доказващи рождената й дата 28 февруари 1880 г. (цели осем години преди отменянето на робството в страната). Възрастната жена сега живее скромно в дървена къща в селцето Асторга, разположено в щата Парана. По стените на дома й са налепени изрезки от вестници и списания, на които пише за рекордно дългия й живот.

Мариа Оливиа има четиринадесет деца, от които четири са осиновени. Сега тя има над 400 внука, правнука и пра-правнука. За съжаление, единственото й живо дете е сирачето, което е осиновила последно – Апаресидо Онорио Силва на 59 г.

Създадоха колбас с дължина над 2 км

Дължината на кулинарното изделие е 2022 м, което означава, че то може да бъде смятано за най-дългия колбас в света

Сръбски кулинари поставиха днес своеобразен световен рекорд, приготвяйки колбас с дължина над 2 км. Това се случи на традиционния празник на сръбските кулинари, който се чества от 22 години в град Турие, на 100 км северно от столицата Белград.

Дължината на кулинарното изделие е 2022 м, което означава, че то може да бъде смятано за най-дългия колбас в света. Своеобразният рекорд може да бъде вписан в книгата на рекордите Гинес. „Колбасиадата“ в Турие събира всяка година гости не само от Сърбия, но и от съседните Унгария, Хърватия, Румъния, Босна и Херцеговина.

Направиха 171-метрова мартеница достойна за Гинес

За да разгледате цялата мартеница трябва да минете разстоянието от входа до третият етаж в сградата, където е изложена

Мартеница дълга 171 метра направиха учениците от Професионалната гимназия по лека промишленост в Хасково. 10 дни са били необходими за изработването на мартеницата на учениците в паралелките по мода, дизайн и текстил.

С творението си децата ще кандидатстват за книгата на рекордите Гинес, дори вече са поканили представители на книгата, за да регистрират рекорда.

Мартеницата е украсена с пискюли и цветя. Тя вече е изложена в Дома на учителя. Началото й е на входа на сградата, увива се по перилата на сградата до третия етаж и стига до аудиторията.

Рекорд на Фосет за самотен околосветски полет

За да бие рекорда на самотен полет без кацане, Фосет е трябвало да преодолее 41 978 км за 80 часа, т.е. 1126 км повече от абсолютния рекорд за непрекъснат полет

Американецът Стив Фосет счупи днес световния рекорд на околосветски полет без кацане, като премина над летище Шанън в Ирландия на борда на своя самолет Върджин Атлантик/Глобал Флайър. Това съобщи неговият екип на земята.

Фосет би рекорда, когато премина над Шанън, заяви негов говорител. Очаква се той да пристигне на международното летище на Кент в югоизточна Англия, след като прелети разстояние малко по-голямо от обиколката на земята, преодолявайки 42 000 км.

Американският милиардер-пътешественик излетя в сряда от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида. За да бие рекорда на самотен полет без кацане, установен през 1999 г. от швейцареца Бернар Пикар и британеца Брайън Джоунс, Фосет трябваше да преодолее 41 978 км за 80 часа, т.е. 1126 км повече от абсолютния рекорд за непрекъснат полет.

Омесиха гигантски пелмен в Китай

Теглото на кулинарния гигант е около тон и половина

В едно от селата на Гуанси-Чжуанския автономен район в Южен Китай е бил омесен огромен пелмен. Теглото на кулинарния гигант е около тон и половина.
За изработването му са били използвани над половин тон брашно, 550 кг ориз, месото на една свиня, както и многобройни ароматни билки и подправки. В омесването на пелмена участвали всички жители на селото, които сега се чудят в какъв съд да го сварят.

Не се съобщава дали кулинарите ще претендират за влизане в книгата на Гинес, но факт е, че напоследък китайците са обхванати от истинска треска да се борят за признаване на някакъв рекорд в многобройни области.

Нов рекорд за най-бързо обикаляне на Земята

Американският милионер ще опита да подобри постижението на Дик Рутън и Джина Игър, които преди 20 г. обиколиха света със самолет, без да кацат

Американският милионер пътешественик Стив Фосет (SteveFossett.com) смята да излети днес със самолет, за да постави световен рекорд по продължителност на полета.

Със самолета си „Глоубъл флайър“ Фосет ще излети от космическия полигон в Кейп Канаверал, щата Флорида, малко след разсъмване местно време, за да се опита да обиколи Земното кълбо, да пресече втори път Атлантическия океан и да кацне край Лондон.

61-годишният американец, който вече може да се похвали с различни рекорди, иска да преодолее разстояние от над 41 хил. км за 80 часа полет и така да бие рекорда на Дик Рутън, който заедно с Джина Игър през 1986 г. обиколи със самолет земното кълбо без кацане, изминавайки 40 200 километра.

Точният час на старта на Фосет не е определен. За да може самолетът му, който тежи 1587 кг, да достигне максимална тяга при излитане, температурата на въздуха трябва да е не повече от 12 градуса.

Миналата година Фосет обиколи със своя „Глоубъл флайър“ Земята за 67 часа, като измина 37 хил. км. Стана и първият човек, успял да обиколи Земята сам на едномоторен самолет, без кацане и допълнително зареждане.

През 2002 г. ексцентричният богаташ обиколи планетата с балон, пълен с топъл въздух.

Сляха в едно судокуто и кубчето на Рубик

Междувременно изобретението на унгареца Ерньо Рубик, появило се преди повече от три десетилетия, засега не дава признаци да е излязло от мода

Главоблъсканиците с цифри, станали популярни с японското название „судоку“, бяха обявени от медиите за Рубик-куба на XXI век, а предприемчиви производители на играчки приеха това съвсем буквално.

Тяхното триизмерно судоку се нарича „Sudokube“ и изглежда досущ като популярната играчка от 80-те години (Rubiks.com), което навремето достигна 300 млн. тираж по света и стана притежание на всеки осми жител на планетата.

Този път цветните квадратчета са заместени с цифрите от 1 до 9, които трябва да се подредят върху всяка от страните на кубчето, без да се повтарят.

Междувременно изобретението на унгареца Ерньо Рубик, появило се преди повече от три десетилетия, засега не дава признаци да е излязло от мода. Преди броени дни дори бе съобщено, че за пореден път е подобрен световният рекорд за най-бързото му подреждане.

Новото постижение е 11,13 секунди и принадлежи на 20-годишния студент от Калифорнийския технологичен институт, който участвал в състезание в Сан Франциско.

Предишният най-добър резултат принадлежеше на французина Жан Понс, който постигна 11,75 секунди по време на откритото първенство на Холандия миналата година.

Подобрен този месец бе и неофициалният рекорд за подреждане на кубчето не с ръце, а с крака, което отнело малко повече от минута (1:08:78), според сайта SpeedCubing.com.

60-годишният дизайнер Рубик, който миналата година отпразнува четвърт век от търговския успех на изобретението си, е създал и други разновидности на играчката, измежду които най-популярна стана „Змията на Рубик“.

В Пекин направиха торта-гигант

Тортата е правена в продължение на 19 дена и 19 часа и ще бъде нарязана на 32 000 парчета

В китайската столица Пекин беше направена най-голямата сладоледена торта в света. Гигантският сладкиш беше изработен като част от рекламната кампания за детски спектакъл.

Сладкишът е дълъг пет метра, широк три, висок един и тежи цели осем тона или с два тона и половина по-тежък от предишната торта-рекордьор. В направата на кулинарното чудо участва екип от 20 души. Те се трудиха в продължение на 19 дена и 19 часа.

От 50 хиляди рекорда, които са записани в книгата на Гинес, едва 50 се държат от най-многолюдната страна в света. На година китайците правят по 400-500 рекорда, но много малко от тях са щателно проверени и следователно записани в книгата за рекордите. За тази гигантска торта обаче нямаше никакви спорове.

В датата на премиерата на детския спектакъл сладоледената торта ще бъде извадена от хладилника и нарязана на 32 000 парчета. Те ще бъдат раздадени на гостите и участниците в първото представление на „Сладоледената планина“.

Акула попречи на световен рекорд

Ашрита Фурман се e опитал да подобри собственото си постижение, поставено преди три години – 48 минути и 30 секунди.

Акула попречи на поставянето на нов световен рекорд за жонглиране под вода. Опитът беше направен в огромен аквариум в Малайзия. Рекордьорът неколкократно се опита да жонглира със специално изработените топки, но първо в очилата му влезе вода, а по-късно се намеси и 10-метрова акула, привлечена от необичайното зрелище. Накрая Фурман беше принуден да се откаже, след като мехурчетата, които изпускаше, попречиха на концентрацията му.

Фурман е известен и с други свои постижения. Едно от тях е улавяне с уста на най-голям брой зърна от грозде. Рекордьорът планира да направи опити и в други дисциплини – най-бързо подскачане на един крак и най-дълго подскачане под вода.

Студент постави нов рекорд за сглобяване на Куба на Рубик

Лиян Ло от Калифорнийския технологичен институт се справи с механичния пъзъл за 11,13 секунди

Американски студент от Калифорнийския технологичен институт постави нов световен рекорд по бързина в сглобяването на Куба на Рубик. 20-годишният Лиян Ло успял да нареди Куба за 11,13 секунди на шампионат в Сан Франциско, съобщава USA Today. Това е с половин секунда по-малко от предишния рекорд от 11,75 сек., поставен миналата година от французина Жан Понс на турнира по редене на механичния пъзъл Dutch Open в Холандия.

Дори съм малко уплашен от скоростта, с която успях да го сглобя, въпреки че ми оставаха още 2 опита, коментира самият Ло, след поставянето на рекорда. Въпреки забележителното си постижение, Ло не успя да стане шампион на турнира. Победител във финалния двубой, който се определя по средното време за сглобяване на Куба в 3 от 5 опита, стана живеещият в САЩ 15-годишен японец Шотаро Маки Макисуми. На шампиона бяха нужни средно 14,91 секунди за нареждане на Куба.

Шареният куб, който е една от най-популярните главоблъсканици в света, е създаден през 1974 г. от унгарския скулптор, професор по архитектура и преподавател в Академията по приложни изкуства на Унгария, Арно Рубик. До 1980 г., Рубик не успял да заинтригува бизнесмените с откритието си и да започне масовото му производство. В крайна сметка, Кубът се харесал на германския бизнесмен Тибор Лакши, който решил да пусне играчката на американския пазар. Впоследствие увлекателният пъзъл става една от най-търсените играчки в света с над 300 млн. броя продадени в цял свят. След моментен спад в популярността му, Кубът на Рубик се връща на мода в началото на новото хилядолетие и през 2003 г. се възобновяват шампионатите по сглобяване на Кубовете, първият от които се провежда в Будапеща и се печели от британеца Дан Гарис.

Световен шампион плува без прекъсване 22 часа

Шампионът преплувал разстоянието 110 километра от Испания до Ибиса

Испанецът Давид Мека стана първият плувец, преплувал разстоянието от 110 километра от Испания до Ибиса. Мека плува без прекъсване 22 часа в тъмните и студени води.

Това е най-дългия преход на испанеца, който е преплувал още гибралтарския проход, Ламанша и от Алкатраз до пристанището на Сан Франциско.

Пътешествието на Мека започна в крайбрежното испанско градче Хавеа и завърши в Сан Антонио де Ибиса. Испанецът плува със специален костюм заради ледените води, а след като финишира в Ибиса бе приет в болница със симптоми на хипотермия и контузия в рамото.

Роди се бебе гигант

Бебе-гигант се роди в американска болница в щата Оклахома, предаде АП.

Новороденото е с тегло 7,2 кг. Според пресслужбата на болницата това е най-голямото бебе, което някога се е раждало в щата. И майката и бебето се чувстват добре, заявили лекарите. С теглото си американското бебе-гигант подобри рекорда на украинското новородено, носител на титлата досега само с 200 грама.

Украинчето се роди в края на ноември с тегло 7 кг в град Черновци. Според лекарите теглото на тези новородени съответства на теглото на 6-месечно бебе.

В Брюксел направиха омлет от 10 000 яйца

Омлета е бил изяден от 3500 човека

Най-големият омлет в света е дело на готвачи от Брюксел, в който са използвани „само“ 10 000 яйца. Освен тях, са използвани и 25 литра масло и няколко чувала с лук, съобщава местната агенция СМИ. В кулинарното чудо участвали 40 готвачи, които били подгрявани от 20 музиканта, свирили известни белгийски мелодии.

„За да се получи вкусен омлет, трябва първо продуктите да се разбъркат много добре и да се пече не много дълго. Желателно е омлета да бъде недопечен“ – разкриват своите тайни белгийските кулинари.

Вкусовите качества на омлета, който заслужено влезнал в Рекордите на Гинес били оценени от 3500 човека.

Англичани подкараха диван със 148 км/ч.

Пилотът движещата се мебел, който постави рекорда за Книгата на Гинес, бе определен с благотворителен търг в eBay

Англичани счупиха световния рекорд в категорията „най-бърза мебел“, след като успяха да развият с меко канапе удивителната скорост от 92 мили/час (около 148 км/ч. на писта в Лестършир (Leicestershire). „Пилотът“ на уникалния болид, градинарят Марек Туровски (Marek Turowski) си спечели правото да застане зад кормилото и да направи рекордния опит за попадане в Книгата на рекордите „Гинес“, спечелвайки наддаване в eBay с предложение от 1 400 паунда.

Печалбата от благотворителния търг ще отида за финансиране на Фондацията за изследвания на смъртността при новородените (Foundation for the Study of Infant Deaths, FSID).

Поставилият рекорда Туровски, споделя, че карането на дивана при тази висока скорост се оказало доста неприятно изживяване той усещал всяка неравност на асфалта и имал усещането, че диванът всеко момент ще излети и ще се разбие край пътя. В Книгата на рекордите постижението ще бъде вписано на името на компанията-собственик на возилото интернет-магазина за обикновени „безмоторни“ дивани Sofa.com. Те го поръчали от друга лондонска фирма Cummfy Banana на тунинг-специалиста Ед Чайна (Edd China), специализирана именно в създаването на „моторни мебели“, които след това се дават под наем на търсачите на силни усещания. На Cummfy Banana принадлежеше предишния рекорд за скорост на подвижна мебел. През 1998 г. техният диван „Casual Lofa“ успя да развие скорост от 140 км/ч., уточнява Independent Online.

Диваните, леглата, фотьойлите, ваните и останалата „летяща“ покъщнина, предлагана от Cummfy Banana, всъщност са преработени автомобили или мотоциклети. Така например, рекордьорът от 1998 г. всъщност е класически Mini Cooper с 1,3-литров двигател с мощност 65 к. с. В дивана са „скрити“ шофьорски седалки и всички традиционни средства за управление на возилото кормило, педали, трансмисия и скоростна кутия. Най-ценното в случая е, че ползването на подобни „мебели“ е напълно законно и разрешено от органите за движение по пътищата във Великобритания.

Германец постави рекорд по продължително пеене

Певецът изпълнявал най-вече германски естрадни песни

Германец постави рекорд по продължително пеене, след като пя без прекъсване цели 59 часа и 15 минути, съобщи ДПА.

Хартмут Тим от град Варен в провинция Мекленбург – Западна Померания подобри с близо 45 минути регистрирания в книгата Гинес рекорд за продължително пеене, поставен от италианец.

Макар да не е професионален певец, Тим пял най-вече германски естрадни песни от следвоенния период. Той започнал изпълнението си в четвъртък в ресторант във Варен и приключил късно вечерта в събота.

Китаец иска да премине по въже над сицилиански пролив

Дължината на отсечката е 3,65 км.

Китайски еквилибрист иска да стане първият човек, преминал пеша Месинския пролив. Ако номерът бъде реализиран, той ще стане най-дългата разходка по въже в историята.

Ахдили Усеур, който е на 37 години, е известен със смелите си изпълнения на въже над Ниагарския водопад и планински дефилета. Този път той иска да мине над пролива между Сицилия и континентална Италия.

Опитът е планиран за след около една година. За целта над пролива ще бъде опънато въже между стълбове в Калабрия и Сицилия. Дължината на отсечката е 3,65 км. Това ще е първото зрелищно изпълнение за китайския еквилибрист, откакто миналата година заради скъсване на въже той падна от 100 м. в Шанхай и получи множество счупвания.

Адхили, чието семейство се занимава с акробатика от 400 години, е уверен в успеха си, въпреки че в пролива често духат силни ветрове. Той твърди, че ако въжето издържи, ще успее.

Запалиха над 29 000 тиквени фенера в Бостън

Досегашният рекорд от 28 952 запалени тикви-фенери е бил поставен през 2003 г.

Хиляди доброволци счупиха световен рекорд преди дни на морава край Бостън, като запалиха повече от 29 000 тиквени фенера в подготовка за празнуването на Хелоуин.

Организаторът на събитието е компанията за тениски „Лайф“ със седалище Бостън. Тиквите били предоставени от местни ферми. След това били издълбани и във вътрешността им били поставени свещи.

Досегашният рекорд от 28 952 запалени тикви-фенери е бил поставен през 2003 г. от жителите на град Кийн /северозападно от Бостън, щат Ню Хемпшир/. Тази година те решиха да защитят титлата си, като запалят 30 000 фенера. Миналата година организаторите преброиха 24 500 тикви-фенери на моравата край Бостън.

Индийски милионер се надява да постави нов рекорд за полет с балон

Милионерът се надява да се изкачи на 21 000 метра височина за около три часа.

Индийският милионер Виджайпат Сингхания предприе днес исторически полет с балон с горещ въздух към границата с Космоса, надявайки се да стане първият човек, извършил подобно пътуване, съобщи Асошиейтед прес.

Шейсет и седем годишният Сингхания отпътува от Бомбай в 6.45 ч. местно време /1.15 ч. по Гринуич/, затворен в херметизирана кабина, закачена на пъстър балон. Той бе приветстван от над 500 свои съграждани и духов оркестър.

Сингхания се надява да се изкачи на 21 000 метра височина за около три часа. Температурата извън балона ще падне до минус 93 градуса по Целзий. За връщането на Земята ще са му нужни два часа.

Очаква се балонът да кацне на около 100 км североизточно от Бомбай, но точното място зависи от скоростта и посоката на вятъра. Балонът на Сингхания е следван от хеликоптер, който ще следи посоката на вятъра при кацането.

Полетът се предава на живо по националната телевизия благодарение на камери в хеликоптера, кабината на балона и на Земята. Кабината е оборудвана с парашут и в случай че Сингхания загуби съзнание или възникне друг проблем, той ще се отвори автоматично и кабината ще се приземи.

Световният рекорд за полет с балон принадлежи на шведа Пер Линдщранд, който през юни 1988 г. успя да достигне височина от 19 811 метра.

Нов световен рекорд по събаряне на плочки от домино

Четири милиона и 250 хиляди плочки трябва да бъдат наредени и след това съборени

В Холандия завърши подготовката за поставянето на нов световен рекорд по събаряне на плочки от домино. В продължение на седмици млади хора от различни страни се постараха да подредят няколко милиона плочки.

Домакин на необичайния рекорд е малкото градче Леуварден в северозападната част на страната. В голяма спортна зала вече два месеца младежи от всички краища на Европа внимателно подреждат безкрайната редица от плочки. Досегашният рекорд е три милиона и 900 хиляди.

Сега бъдещите рекордьори се потрудиха да подготвят четири милиона и 250 хиляди плочки. Всяка една от тях трябва да е на нужното отстояние от съседната, за да може да я събори по предвидения начин. Ако всичко е нагласено както трябва, плочките ще падат една след друга в продължение на час и половина, като оформят различни картини чрез хитроумно замислени верижни реакции.

„Сън“ отпечатаха най-гигантския вестник в света

Немският дог Гибсън пък бе регистриран в Книгата на рекордите „Гинес“ като най-високото куче – близо 220 см

Най-големият вестник в света е гигантски брой на британския таблоид „Сън“ (TheSun.co.uk), отпечатан 1:1 с оригинала от 7 ноември. Инициативата на редакцията стана част от световния ден на рекордите „Гинес“.
Таблоидът с размери 3х2,5 метра включва всички 60 страници от истинската версия и тежи 110 кг. Отпечатването отнело близо едно денонощие – 21 и половина часа.

Иначе размерът на вестника е 30х25 см. В гигантската версия традиционната снимка на гола жена от трета страница се появява в естествен ръст.

Постижението ще бъде вписано в книгата на рекордите (GuinnessWorldRecords.com) през 2007 г. заедно с няколко други инициативи по повод световния ден.

Например в ЮАР 20 000 души си обръснаха главите с благотворителна цел, а сутрешен тв водещ в Австралия направи опит за бънджи скок от рекордна височина – от хеликоптер.

В Болтън пък бяха произведени най-големият чифт долни гащи – 12х9 метра, които подобриха предишното постижение (11,5х8,2 м).

„Търсач на невъзможното“

В Германия се проведе традиционната надпревара за рекорди на Гинес в различни дисциплини.

Десетки атлети от държави от цял свят се опитаха да подобрят досегашните постижения в неолимпийските спортове. Предложени бяха и някои съвсем нови дисциплини.

Необичайното шоу се нарича „Търсач на невъзможното“. Домакин на деветото му издание беше германският град Дахау. Представители на 13 различни страни избраха своеобразни начини, за да влязат в книгата на рекордите. Шоба Типнис от Индия надуваше с уста гумена грейка, докато я пукне.

Гил Зафар от Пакистан окачи на ухото си тежест от 55 килограма и успя да я задържи за 7 секунди. Някои дори получиха травми в борбата си да постигнат мечтания рекорд. Райнер Шрьодер се прости с няколко зъба, докато теглеше със зъби вързана с въже няколкотонна автокомпозиция с хора в нея.

Словакът Милан Роскопф счупи досегашния рекорд по жонглиране с три топки, всяка от които тежеше по девет килограма.

Алберт Валтер пък не успя да скъса за по-малко от три секунди телефонен указател от 750 страници. Организаторите на необикновеното състезание изтъкват, че на него са добре дошли не само желаещите да влязат в Книгата на рекордите, но и онези, които просто искат да проверят докъде се простират възможностите им.

Огромен хляб, дълъг 2,49 м, направиха в Мексико

Хлебари в мексиканския град Агуаскалиентес поставиха световен рекорд, като направиха хляб, дълъг 249 метра.

Хлебарите започнали работа в четвъртък, а завършили едва вчера. За хляба отишли почти 2 тона брашно, 12 600 яйца, 500 литра мляко, 750 кг захар, 425 кг масло, 20 кг мая.

Хлябът е направен в чест на Деня на мъртвите, който се отбелязва на 2 ноември. През 2000 г. в същия град изпекоха също гигантски хляб. За да го изядат, бяха нужни усилията на 700 души.

Новото произведение на местните хлебари обаче е още по-масивно. Той ще бъде признат за най-големия в света хляб, направен в чест на мъртвите.

Сляп британец постави нов рекорд за скорост

Незрящият Майк Нюман с BMW M5 постигна средна скорост 267,7 км/ч. на пистата на летище Елвингтън в Йорк

Сляп шофьор, успя да постави нов рекорд на Гинес за средна скорост. Вчера напълно незрящият Майк Нюман от градчето Сейл в района на Манчестър, с помощта на специално оборудвано BMW M5, успя да постигне впечатляващата скорост от 267,7 км/ч на пистата на летището в град Елвингтън, съобщава BBC News.

Организаторите на мероприятието посочват, че рекордът е бил поставен чрез отчитането на средната скорост от 2 тура.

Нюман се направи опит да достигне отметката от 320 км/ч., но той завърши неуспешно, след като състезателната му машина изхвърча извън пределите на трасето. Представителите на Книгата на рекордите Гинес вече официално потвърдиха новият рекорд за скорост. Това не е първото невероятно постижение на слепият Нюман. През 2003 г., бащата на 2 деца постави рекорд за средна скорост от 230 км/ч. с автомобил Jaguar XJ-R.

Надявам се, че в навечерието на Световния ден на зрението (тази година той се отбелязва на 13 октомври) съм успял да привлека вниманието на обществеността към проблемите на незрящите и показах, че човек може да постигне всичко, което силно пожелае, посочи щастливият рекордьор Майк Нюман. За отбелязване е, че британецът е управлявал BMW-то без каквато и да е странична помощ.

Нов рекорд за Гинес

Китайски каскадьор влезе в Книгата на рекордите Гинес с необичайно постижение. Със завързани очи той премина по въже над ров, пълен с диви животни

16-годишният Шейт’ер измина разстояние от 200 метра по стоманен кабел на 25 метра височина, ходейки назад, със завързани очи. Зрелището се разигра в парк-резерват в Китай.

Изпълнението на младото момче прикова вниманието на стотици зрители, както и на ягуарите и тигрите от резервата. В продължение на 11 минути и 8 секунди затаилите дъх наблюдатели очакваха благополучния край на каскадата.

Шейт’ер започнал да изучава изкуството на ходенето на въже „Дауази“, когато бил на 8-годишна възраст. С публичните си изяви започнал едва миналата година. След изпълнението на рисковата каскада Шейт’ер смята да подобри и останалите рекорди на Гинес, свързани с ходене на въже като 100 метра тичане, 2 километра без почивка и 200 метра без балансираща пръчка.

Дюстабанлията Маргин прехвърли Рила бос за ‘Книгата на Гинес’

Мотото на опита: ‘Мир по пътищата! Не на агресията! Да пазим децата в движението!’

За 7,5 часа Костадин Маргин, 43-годишен телефонен техник, в момента готвач, пробяга бос над 60 км в Рила по каменисти пътеки или без път по пресечен терен.

В събота (1 октомври), изминавайки големи стръмнини – около 15 км изкачване с денивелация от 700 до 2725 м надморска височина, той финишира успешно за поредния си опит да влезе в „Книгата за рекордите „Гинес“. Маргин предвиждаше да пробяга разстоянието за 8,5-9 часа.

Стартира в 9 ч. от хижа „Гюндера“ (Паничище) по маршрут: хижа „Пионерска“ – хижа „Вада“ – школа „Мальовица“ – хижа „Мальовица“ – връх Мальовица – Додов връх – хижа „Иван Вазов“ – хижа „Седемте рилски езера“ – хижа „Скакавица“ – хижа „Гюндера“ (16,19 ч.).

Българинът твърди, че се бори за безопасност по шосетата и затова си е избрал мото на опита: „Мир по пътищата! Не на агресията! Да пазим децата в движението!“

Костадин Маргин ще тича бос към Книгата на Гинес

И след часове бягане бос по скалисти и трънливи пътеки върху стъпалата на дюстабанлията няма никакви наранявания, няма дори следи

Костадин Маргин, 43-годишен телефонен техник, в момента готвач, ще направи опит за рекорд, с който да влезе в Книгата на Гинес.

В събота, 1 юни Маргин се кани да пробяга бос над 60 км в Рила по каменисти пътеки или без път по пресечен терен. Големите стръмнини, честите изкачвания и спускания, иначе казано – значителната денивелация, ще направят условията екстремни.

Странният и упорит българин вече е награждаван от Книгата на рекордите на Гинес. Пред септември 1993 г. по време на Световното изложение в Сеул, Корея, той пробягва бос по асфалт 100 км.

Пробягвал е и други странни разстояния: от Сапарева баня до София през Ярема при температура на асфалта 52 градуса по Целзии (1992); 50 км по шосето от Царево до Приморско, надбягвайки се с яхти в морето, които изпреварва (1994).

Важна особеност на този човек е, че той е дюстабанлия. Специалистите по лека атлетика твърдят, че хора с такава анатомия на стъпалата са най-неподходящи за бегачи.

Той твърди (и показва снимки), че дори след многочасово бягане бос по скалисти и трънливи пътеки в планината върху стъпалата му няма никакви наранявания, няма дори следи.

Маргин е женен, има големи син и дъщеря, не пие, не пуши, рядко вкусва месо. Бил е в системата на БТК, сега работи по втората си професия – готвач – в популярната сред планинарите хижа „Гюндера“ в местността Паничище в Рила. Умира за торти, дини и мед, и може би заради това главен спонсор на предстоящия му опит са сладкарници „Неделя“.

Маршрутът на бягането в събота: Старт (9,00 ч.) Паничище, хижа „Гюндера“ – хижа „Пионерска“ – хижа „Вада“ – школа „Мальовица“ – хижа „Мальовица“ – връх Мальовица – Додов връх – хижа „Иван Вазов“ – хижа „Седемте рилски езера“ – хижа „Скакавица“ – хижа „Гюндера“.

Маргин предвижда да пробяга разстоянието за 8 и половина – 9 часа. Около 15 км са изкачване, а денивелацията е от 700 до 2725 м. надморска височина.

Бори се за безопасност по шосетата и затова си е избрал мото на опита: Мир по пътищата! Не на агресията! Да пазим децата в движението!

Гръцки сладкар ще покрие с баклава моста на Босфора

Сладкар от северногръцкия град Ксанти претендира за книгата на Гинес, след като обяви, че ще се опита да произведе баклава, с която да покрие моста на Босфора, съобщи солунската агенция МПА.

Стелиос Арсениу реши да „обедини“ Запада и Изтока със сладкиш, тежък около 30 тона и с дължина 1800 метра, за чието приготвяне ще са нужни десет милиона кори. На претендента за Гинес ще помага група от гръцки и турски сладкари, които ще бъдат на моста и под чиито указания ще бъде изработена баклавата.

Преди време амбициозният гръцки сладкар бе изработил гигантска нуга-халва и кадаиф във формата на петте олимпийски кръга, за които бяха използвани над три хиляди парчета кадаиф.

 

                                     Най-големите тикви на света.

Най-младия играч в Англия
13 Май 2007 мача между Фулъм и Мидълзбро в 77-мата минута влиза Матю Бригс, тогава той е на 16 години и 69 дена. Втория най-млад е бил Аарън Ленан

Най-много голове в Английското първенство
Алън Шиърър – 230 гола за Блякбърн ( 1992 – 1996 ), Нюкасъл ( 1996 – 2006 ). Оттегли се през 2006 година.

Най-много голове в международни мачове
Али Деи – Иран, общо 109 гола в периода 1993 – 2006

Най-много голове отбелязани от вратар
Роджерио Цени ( Бразилия ) – 66 гола за Сао Пауло в периода 1997 – 2006 г.

Най-бързо отбелязан гол ( Шампионска лига )
Рой Макей отбелязва първия гол за Байерн Мюнхен срещу Реал Мадрид само след 10 секунди от началото на мача в Мюнхен на 7 Март 2007

Най-бързо отбелязан гол ( Шампионска лига финал )
Паоло Малдини – 51 секунди, отбелязва за Милан срещу Ливърпул на стадиона Ататюрк в Турция, на 25 Май 2005, този гол също така държи рекорда за Най-възрастният играч отбелязал гол на финала на Шампионска лига, тогава Малдини е бил на 36 години и 333 дни

Най-дългия футболен мач
Мача между FC EDO Simme – FC Spiez в гр. Ерленбах, Швейзария на 8-9 Юли 2006, продължава 30 часа и 10 минути. Крайният резултат е бил 243 – 210 за FC Spiez

Най-много изгонвания в един мат от финал за световната купа
Четири червени картона ( по два за всеки отбор ) и 16 жълти ( 9 за Португалия, 7 за Холандия ) в мача между Португалия и Холандия на финала на 25 Юни 2006 година.

Най-дългия период на контролиране на футболната топка
Мартиньо Едуардо Ориге ( Бразилия ) жонглира в продължение на 19 часа и 30 минути със стъпала, крака и глава, това става Арарангуа, Бразилия на 2-3 Август 2003 г.

Най-дългия период на контролиране на футболната топка с глава
Рекорда държи Томас Лундман, който успява да задържи топката във въздуха с глава в рамките на 8 часа и 32 минути в Лидинго, Швеция на 27 Февруару 2004 г.

Най-дълго време, постигнато в поддържането на футболна топка във въздуха само с глава и седнало положение
Постигнато е от Аджим Агуши ( Сърбия ) и е 4 часа 2 минути и 1 секунда във Фленсбург, Германия на 14 Август 2005

Най-дългия период на контролиране на футболната топка в легнало положение
бТомас Лундман ( Швеция ) изоиквайки само краката си в легнало положение е задържал топката в рамките на 9 минути и 57 секунди в Галериън шопинг център, Стокхолм, Швеция на 4 Ноември 2006

Най-голям брой докосвания на топката за една минута
Рекорда е на Ферди Адобоу ( САЩ ) – 266 докосвания постиганти в Минесота, САЩ на 19 Юли 2000 г.

Най-бързото време за бягане в маратин, като се поддържа футболна топка във въздуха
Ян Скорковски ( Чехия ) поддържа във въздуха футболна топка докато изминава 42.195 километра в Маратона на Прага на 8 Юли 1990 г. за 7 часа 18 минути и 55 секунди.

Шампионска лига
Най-много спечелени мачове в Шампионската лига от един отбор е 70 мача – от Реал Мадрид в годините между 1992 – 2007. Отбелязани са безпрецедентните 247 гола за това време.
Най-големият брой отбелязани голове в Шампионската лига са 56, отбелязано от Раул ( Испания ) за Реал Мадрид 1992 – 2007 и Андрей Шевченко ( Украйна ) за Динамо Киев, Милан и Челси 1994 – 2007, от 1992 – 2007 Раул също така прави и най-много участия в Шампионската лига – 107.
Двама играчи си поделят рекорда за най-много участия във финал, всеки с по осем участия. Това са Паоло Малдини – между 1989 – 2007 и Франциско Дженто ( Испания ) между 1956 – 1966 г. Малдини става първият най-стар играч като капитан на отбор от Шампионската лига ( и първият най-стар капитан на отбор-победител във финала на Шампионската лига ), когато извежда Милан на терена срещу Ливърпул в Атина, Гърция, на 23 Май 2007 г.
Първият играч печелил четири титли в Шампионска лига е Кларънс Сийдорф.

                                                        Най-високият „Мъж“
1.Най-високият мъж е бил Роберт Пършинг Уодлоу,роден на 22.02.1918г. в щата Илинойс,САЩ.Теглото му при раждането е било 3,850кг.На двегодишна възраст след операция от херния започнал да расте ненормално.На 13 години бил висок 218 см,а на 17 години-245см.На 27.06.1940 година доктор С.М.Чарлз и доктор С.Макбройд определят ръста му-272см.Уодлоу починал след 18 дни в резултат от загнояване на глезена след лошо направена превръзка.Най-много е тежал на двадесет и първия си рожден ден-222,7кг.Носел е обувки с размер 47см-около 73 номер(за сравнение 47 номер са 30см.).Дължината на дланта му била 32,4см(от началото на китката до края на средния пръст).
                                               
                                               Най-високата „Жена“
2.Най-високата жена е била Зенг Джилиан,родена на 26.07.1964г.,жителка на Централен Китай.Нейният ръст е бил 247см.когато била на 4 години е била 156см.
                                                    
                                                      Мъж „Гигант“
3.Адам Райнер(роден в Грац,Австрия през 1899г.).На 21 години бил висок 118см.Неочаквано започнал бързо да расте и през 1931 година е бил висок 218см.Починал на 04.03.1950г. и тогава бил висок 234см.Той е единственият човек,който е бил и лилипут,и гигант.
                                                  
                                                     „Най-тежкият човек“
4.Най-тежкият човек е бил Йон Бровер Минок(роден на 29.09.1941г. на остров Бейнбридж,Вашингтон,САЩ.)През март 1978г.постъпил в болница със сърдечна недостатъчност.По време на кризата си тежал 635кг.Починал на 10.09.1983г. с тегло 363кг.
                                               
                                              Най-барзо „Отслабване“
5.Уйлям Коб,роден през 1926г.,извършил велик подвиг,отслабвайки с 259кг.за 32 месеца.Теглото му спаднало от 364кг.на 105кг.Обиколката на талията му се съкратила от 265 до 112см.
                                                  
                                                    Най-дълаг „Живот“
6.Най-дългият документално потвърден живот-120години и 237дни,е изживян от ШигечиЙо Изуми от Асан.Родил се е на 29.06.1865. и е починал на 21.02.1986. в дома си.
                                               
                                               Най-много „Близнаци“
7.9 близнака(5 момчета и 4 момичета) са родени от Джералдина Бродрик на 13.06.1971г. в Австралия.
                                                
                                                Съвпадения на „Дати“
8.Единственият пример на семейство,в което съвпадан датите на раждането на петте деца,е семейството на Ралф и Каролин Камминс от щата Вирджиния,САЩ.Децата им Катрин(1952),Керол(1953),Чарлз(1956,Клаудия(1961) и Сесилия(1966) са родени на 20 февруари.Според теорията на вероятностите,това е един случай на 17797577730 раждания.
                                            
                                               Най-големите „Бицепси“
9.Наи-големите бицепси са тези на Рик Браун,роден на 04.04.1960г.,чиито бицепси в спокойно състояние са 63.5см.Обиколката на гръдния му кош е 167.6 см.,а теглото му-166кг.
                                               Най-дългото „Кихане“
10.Най-дългото кихане е регистрирано в случая на Дона Грифитс,родена през 1969г.Започнала да киха на 13.01.1981г. и спряла на 16.09.1983г.(978 ден от пристъпа).
                                             
                                          Най-дългото „Хълцане“
11.Най-продължителното хълцане е имал Чарлз Осбърн(роден 1894г.)Той хълцал през последните 65 години от живота си-около 430000000 пъти.
                               
                             Най-високата човешка „Температура“
12.Най-високата човешка температура е имал 52 годишният Вили Джонс,който постъпил в болница на 10.06.1980г. със сърдечен пристъп-46,5 градуса.След 24 дни го изписали.
                                  
                                  Най-дълаг човешки полов“Орган“
13.Най-дългият документално потвърден мъжки полов орган е бил 35см.
                                              „Спиртни рекорди“
 

Оказа се, че не липсват ентусиасти да поставят рекорди свързани по един или друг начин с алкохола. Въпреки, че от Книгата на Рекордите на Гинес отказват да отчитат каквито и да било рекорди свързани с алкохола след 1991, същестуват данни за голям брой смелчаги, влезли официално в историята по един или друг начин. От най-голям процент алкохол в кръвта, до най-бърза бирена миля… вижте до къде стигат човешките възможности спрямо алкохола.

Най-бързо пиене на бира
Steven Petrosino – 1 литър за 1.3 секунди
Рекордът е поставен доста одавна, но е може би най-впечатляващия. Steven Petrosino е родом от Пенсилвания и прави своето постижение през 1977 и след това се отдава на науката.

Най-високо съдържание на алкохол в кръвта
Неидентифициран Латвиец – 7 промила
Лекарите твърдят, че човек би загубил съзнание при 3.5 – 4 промила и би умрял при 5, но Латвиецът на средна възраст не умрял от алкохола, а от инцидент с автомобил. Следователите твърдят, че човекът е пил алкохол домашно пройзводство с дни, тъй като такова ниво не може да се постигне само за 1 ден.

Най-голям алкохолик
Някой си Vanhorn – 35,688 бутилки за 23 години
Умира от цироза на черния дроб на възраст от 61 години след като пил по 4 шишета червено вино на ден в продължение на 23 години. А казват, че червеното вино удължавало живота.

Най-бързо отваряне на бирени шишета
Alois Unertl – 300 шишета за 1 минута и 47 секунди
Германецът е собственик на пивоварна и сметнал, че ако покаже по телевизията как подобрява рекорд за бирата, ще си направи ефтина реклама.

Най-скъп алкохол
Grande Fine Champagne Napolean – $374
Бутилките са от реколта 1811 и се продавали в магазин “Christie’s” в Лондон през 1979.

Най-старото вино
VESUVINUM – 230г. пр.н.е
Най-старото датирано вино е намерено и изпито от Капитан Джак Кусто сред останките на древногръцки търговски кораб потънал в Средиземно море. На амфорите пълни с вино имало надпис VESUVINUM, което се счита и за първата търговска марка.

Най-младият човек починал от алкохолно натравяне
Joseph Sweet – Само на 4 години умира от алкохолно натравяне през 1827

Най-голяма консумация на бира
Западна германия – 39.8 галона на човек през 1976
Въпреки, че официално титлата принадлежи на германците, северните територии на Австралия твърдят, че консумацията им през 1979 е надхвърляла 60 галона.

Най-дълъг полет на коркова тапа
31 метра прелита тапата изстреляна от бутилката шампанско на Gary P. Mahan от California

Най-дълга забрана
26 години в Исландия. Консумацията на алкохол в Исландия бива забранена през 1908 и трае до 1934. Други по-известни забрани са в Русия (1914 – 1924) и Щатите (1920 – 1933)

 

Най-малкото момиче в света
Йоги Амге от град Нагпур , Индия е най-малкото момиче в света . На 15 години тя е едва 58 см и тежи 5 кг . Записана е в книгата „Рекордите на Гинес“ .

Най-малкият нощен клуб в света

Смахнатите британци никога не спират да смайват света с щурите си измислици. От август 1998 г. в Лондон работи най-малкият нощен клуб в света – The Minuscule of Sound. Заведението е дълго едва 243 см., толкова високо и широко само 122 см. Миниатюрният клуб обаче притежава всичко, което имат по-големите му събратя – диджей пулт, страхотна пушек машина и доста прилична озвучителна система. В единствената зала на клуба могат да се съберат 14 души, които със сигурност могат да се похвалят, че са в центъра на парти в много тесен кръг!

Най гръмогласната оригня

Със сигурност всяко едно хлапе – особено след обилна закуска, полята с кола – е опитвало да подобри този рекорд… Но така или иначе, британецът Пол Хън е човекът, официално регистриран в книгата на Гинес като най-гръмогласно оригващия се човек на планетата. Той може да осъществи оригня със сила 118 децибела, която по интензитет се равнява на шума от излитащ самолет! Единственото успокоение в случая е, че Пол едва ли си позволява това удоволствие твърде често.

Най-странната колекция в света

Някои хора колекционират произведения на изкуството, други – коли, трети колекционират заради самото колекционерство. Когато през един прекрасен летен ден на 1984 г. австралиецът Греъм Баркър погледнал надолу към своя пъп, той с възхита видял мъхчетата там и … ги запазил.

Оттогава Греъм усърдно събира реколтата от своя пъп и грижлвиво я съхранява. Досега той е събрал над килограм и половина мъхчета и с удоволствие продължава да ги колекционира, защото с гордост може да каже, че никой друг на света не притежава такава колекция!

Най-скъпата тоалетна на света

Хора всякакви, но едва ли има мнозина, които имат възможността всеки ден да сядат на златен трон. През 2001 г. в Хонконг златарят Лам Сай Уинг използвал своите умения, за да създаде уникална тоалетна чиния от масивен златен блок. Бижутерът твърди, че за създаването й се “вдъхновил” от думите на … Ленин, който в разгара на октомврийската революция изтъкнал, че тоалетните чинии са един непотребен продукт, който напразно поглъща парите на народното дело!? Е, уникалната тоалетна на г-н Уинг погълнала 3.5 млн. долара, което я прави най-скъпата в света!

Най-бързият пияч на кетчуп

Каквото и да си мислите, първото място си е първо – било то и за най-бързо пиене на кетчуп! Това хич не е лесен “спорт”, тъй като изисква голяма ловкост и специфични умения, които не всеки притежава. И така, взимате си сандвич за закуска, поничка за десерт и … една бутилка кетчуп за пиене. Да, това е част от ежедневното меню на Дъстин Филипс от Калифорния, който държи световния рекорд за най-бързо пиене на кетчуп! Той изпразва бутилка от 14 унции / 396 грама/ за 33 секунди, при това със сламка!

 

Future Club
 Good Vs Evil   

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: